Det här med reflektion…

Tapir utveckling är en av två ledare för programmet Nyfiken på ledarskap som är Lunds kommuns program för framtida ledare. För två veckor sedan avslutade vi Nyfiken 2 och i veckan har jag, Lotta suttit med de sista avslutningssamtalen.

Slående för alla samtal är att våra deltagare lägger stor vikt vid den tid de fått för reflektion. De har fått tid att reflektera på många olika vis under det år programmet varat. Deltagarna har fått skriva, promenera, reflektera i grupp och individuellt. Alla säger också att de kommer att fortsätta med det även efter programmet.

Jag har grunnat på det sistnämnda. Vi i Tapir möter många olika ledare och förstår att de reflekterar extremt lite. Missförstå mig rätt, de tänker såklart, men de tar sig inte en liten stund för eftertanke kring det som händer just nu.

Så kommer våra deltagare från Nyfiken ta sig tiden? Gör du det som ledare? Skriver du? Går du ut med en kollega och pratar om något som berör er båda?

I en värld som är både händelse-och resultatstyrd, kan reflektion ses som ett slöseri med tid, att det inte för varken ditt ledarskap eller din verksamhet framåt.

Vi på Tapir ser hur reflektion leder till nya insikter. Det leder till att de ledare vi träffar tar klokare beslut och att de kan fundera i större cirklar kring sitt uppdrag.

Handen på hjärtat – hur mycket tid lägger du på reflektion?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *